ТУРИЗАМ КАО СТРАТЕШКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ
4.04.2013

На 14. Међународном сајму туризма и активног одмора, који се одржава у Нишу, у хали „Чаир" од 4-6.априла 2013, по традицији своје туристичке потенцијале представила је и Градска општина Палилула. Изложбени простор општине Палилула обишао је Бобан ЏУНИЋ, председник општине са сарадницима и представницима привредних и туристичких организација које раде на територији општине. За представнике медијских кућа овим поводом, председник општине је одржао конференцију за новинаре.

Једно од стратешких опредељења општине Палилула, по речима Бобана Џунића  је развој туризма и угоститељства. Предности за развој туризма, осим саобраћајног положаја представљају и многобројна природна и културна добра као и манифестације у култури. Зелену површину општине Палилула чини пре свега меморијални комплекс спомен парка ''Бубањ'', површине око 40 хектара.  Планина Селичевица је громадна планина Родопске масе, веома богата изворима и највећим делом прекривена шумом, врло је погодна за једнодневне излете. Због јединствене природне лепоте, карактеристичног рељефа, богате флоре и фауне а ради очувања и заштите вредности овог подручија, у току је разматрање предлога о проглашењу Селичевице националним парком. У туристичкој понуди општине налази се и Манастир Габровац, данас претворен у Цркву Свете Тројице. По неким историјским изворима натап је у 13. веку. Од манифестација у култури сигурно је најзначајнија ''Палилулско вече'', које се одржава 3.јуна и представља једну од најпопуларнијих манифестација на ''Данима Светог цара Константина и царице Јелене'' у Нишу. По речима председника општине, Палилула се у области туризма веома брзо трансформише. Свесни смо да економски напредак овог подручја, нагласио је председник Џунић, искључиво зависи од способности заједнице да рационално ангажује све материјалне, а посебно људске ресурсе. Зато смо понудили стратешке приоритете потенцијалним донаторима, који се реално могу остварити у наредном периоду нашег развоја.

Градска општина Палилула данас је једна је од пет градских општина Града Ниша. Налази се у јужном делу града Ниша и обухвата ужи градски део на који се лепезасто наслања 15 сеоских насеља, у којем живи преко 80.000 становника. Општина Палилула је природно - географски комбинација равничарског (у сливу Нишаве и Јужне Мораве) и брдско - планинског рељефа. (ЕКОПолис мрежа, Д.Видојковић)